Дивата рукола (Diplotaxis tenuifolia) е едногодишно, слънцелюбливо растение с наситен пиперлив вкус. Тя е богата на калций и цинк и е с ниско съдържание на въглехидрати. Може да се отглежда в градината, както и в саксия или сандъче на балкона. Руколата е растение, обичащо хладния климат. Сеитбата на открито е в периода от март до април, а беритбата е между май и септември. Руколата има ароматни листа, които се режат, докато все още са млади. Достига височина до 50 - 70 cm. Начин на отглеждане: Напълнете саксия или сандъче с почва, заравнете и притиснете за контакт. Полейте предварително. Разпръснете семената ... |
|
Кресонът (Lepidium sativum) е едногодишно растение и е богат източник на витамини, протеини и фибри. Той може да вирее и да се консумира целогодишно в домашни условия в саксии или сандъчета , както и на балкона през месеците без отрицателни температури. За външно отглеждане сейте от март до май. Растенията са готови за беритба след 2 - 3 седмици. Честото поливане на растението допринася листата да останат нежни, а вкусът свеж. За удължена реколта сейте през 1 - 2 седмици и не поставяйте на директно слънце. Кресонът е с ниско съдържание на въглехидрати и има приложение в кулинарията. Подходящ е за направата на кето ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Семената от грах покълват само ако не са пропукани. Те са добър източник на протеин, прости захари, калций и фибри. Също така за богати на витамини А и С, фосфор, калий и хлорофил. Всички видове кълнове имат благоприятно действие като подпомагат регенерацията на клетките, мощен източник са на ... |
|
Къдравият магданоз (Petroselinum sativum moss curled) е ранен едногодишен и високодобивен сорт със силно ароматни листа. Може да се отглежда в домашни условия в саксии и сандъчета или в градината. Семената се засяват директно без разсад между април и май, като е хубаво да разредите по-слабите растения, за да се развият по-силните. Дренирайте почвата, осигурете достатъчно светлина и поливайте умерено. Семената поникват за около 30 - 40 дни, а беритбата е между юли и ноември. Посевната норма е 70 - 80 g/100 m 2 . Други имена на Магданоза: Мерудия. Съвет: Редовното събиране на връхчетата ще стимулира нови разклонения и ... |
|
Покълването на семена е лесен процес, за който не се изискват много усилия. Семената могат да покълнат в домашни условия за няколко дена, по всяко време на годината. Кълновете са полезни и осигуряват по-големи количества хранителни вещества, във вид който е по-лесен за усвояване от организма, в сравнение с вече узрялото растение. Праз лукът (Allium porrum) заедно с лукът и чесънът, губят специфичния си силен аромат, когато покълнат и стават лесни за храносмилане. По време на растежа им се образува жив хлорофил, който елиминира проблема с лошия дъх. Процесът за покълване на семена от праз лук е дълъг, стъбълцата им се ... |
|
Салатата "May King" (Lactuca sativa) е ранен сорт, който образува крехки и сочни листа, богати на витамини и минерални соли. Сортът издържа на температура до -5°C, а при съхранение в полиетиленов плик запазва свежестта си до 4 - 5 дни в хладилник. Салатата може да се отглежда както в саксии и сандъчета , така и в градината. Семената се засяват на открито между април и май, а за разсад между март и април. Марулята се отглежда чрез разсад, като се засажда на постоянното място след преминаване на пролетните слани на разстояние 20 - 30 cm между растенията. Беритбата е между май и ноември. Посевна норма - 3 - 4 g/ ... |
|
Фасулът "Aypa" (Phaseolus vulgaris) е саксиен храстовиден, високо добивен сорт за зрял боб. Неговите зърна са бели и овални. Може да се използва в кулинарията. Семената се засяват на открито от април до юни месец. Вегетационния период продължава 95 - 110 дни. Готовата реколта се бере от юни до септември месец. Цъфти с красиви, лилави цветове. Растението вирее добре на топли и светли места с леки почви с добър дренаж. Веднъж седмично поливайте обилно с вода. Опаковка от 50 g. ... |
|
Броколите (Brassica oleracea var. italica) са подвид растение от семейство Кръстоцветни. Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сяра, на фибри и витамини А и С. Също така те са природен агент срещу туморни клетки, богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма. Вкусът им е остър и леко лютив, което ги прави подходящи за комбиниране с други видове кълнове. Метод на покълване: Накиснете семената в съд пълен с вода на стайна температура. Количеството трябва да е достатъчно, за да ги покриете. След 8 - 12 h извадете семената и ги изплакнете добре под течаща вода. ... |
|
Спанакът "Winter Giant" (Spinacia) е много издръжлив зеленчук с широки и ярко зелени листа. Той е устойчив на студ и влага. Може да се оглежда в по-големи и дълбоки саксии , парници или в зеленчуковата градина на открито. Семената се засяват през есента в хладна почва на постоянно място. Препоръчително е растенията да се засаждат в редици, които са на разстояние 25 - 40 cm една от друга. Може да берете отделни листа или да отрежете цялото растение, когато се развие напълно. Опаковка от 10 g. Продуктът е сертифициран като био от Bio-Siegel. ... |
|
Динята (Citrulus lanatus Crimson sweet) е едногодишно растение, обичащо слънчеви места. Динята е позната като източник на пектинови вещества, фибри и витамини и подобрява процеса на смилане и усвояване на храната, а фолиевата киселина, която съдържа, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Сеитбата на семената за разсад се прави през февруари и март, а на открито - април и май, като имат дълъг вегетационен период, а главният корен на динята достига на дълбочина повече от метър. Дините са взискателни към топлина и светлина и се нуждаят от ... |
|
Детелината (Trifolium incarnatum) е медоносно, сухоустойчиво и невзискателно растение. То достига около 60 cm височина и е идеално решение за по-бедни и сухи почви, тъй като не се коси и не се налага да се сее наново всяка година. Семената се засяват от края на февруари до октомври, като е препоръчително да се избягват горещите дни. Растението е многогодишно. За по-бързи и добри резултати поливайте редовно засетия участък. ... |
|
Чушките Кайена (Capsicum annum Cayenna) имат силно лютив вкус и са чудесна добавка към ястията на почитателите на пикантното. Освен това те притежават антисептични свойства, които стимулират имунната система, кръвообращението и храносмилането. Съдържат също капсаицин, етерично масло и витамини A и C. Веществото капсаицин е отговорно за пикантния вкус и лютивината на чушките. Този сорт чушки са едногодишно растение, слънцелюбиво и средноранен сорт. Имат цилиндрична форма с дължина 7-10 cm и обща дължина на плода 12-14 cm, а при узряване плодовете са тъмночервени. Консумират се неузрели, като могат и да се сушат - цели или ... |