Използваме бисквитки, за да осигурим възможно най-доброто преживяване в нашия уебсайт. За да работи store.bg правилно е необходимо съгласие с употребата им!
Детайлни настройки
Съгласен съм с бисквитките
store.bg - бързо, лесно и удобно
Начало   Двор и Градина  
store.bg - бързо, лесно и удобно!
Грижа за клиента   |   За контакти
Начало   Двор и Градина    Как да си отглеждаме подправки и билки на балкона?
Мобилна версия
Търсене
Най-популярно за двора и градината
За двора
За градината
За дома
За домашните любимци

Как да си отглеждаме подправки и билки на балкона?

Храната е най-вкусна, когато е приготвена с домашни продукти. Всеки би се съгласил с това, както и с факта, че няма нищо по-хубаво от това човек да разполага с домашна градина.

Представете си само - приготвяте се за вечеря, искате да си нарежете салата и вместо да ходите до магазина или да се ровите в хладилника, отивате до градината и си откъсвате краставица и домат. А ако имате нужда от свежо допълнение към някое ястие, трябва просто да вземете ножица и да си отрежете от специалното сандъче със свежи подправки. Сигурни сме, че всеки, който обича да прекарва време в кухнята си, би желал да разполага със свеж магданоз, босилек, мента, мащерка и други подправки под ръка - също както в кулинарните предавания.

Всичко това звучи страхотно, нали? Зеленчуковата градина обаче преди всичко изисква пространство. Това, естествено не е проблем за хората, които живеят в къща с двор. Но ако живеете в апартамент, домашната градина може да ви се струва като трудноизпълнима мечта. Често забравяме обаче, че балконът не е само за декоративни цветя и всъщност може да бъде прекрасно място, където да се отглеждат подправки, някои зеленчуци и дори плодове. Хората, чиито балкон е остъклен или не разполагат с такъв също могат да се възползват от нашите съвети, защото някои билки и зеленчуци може да се отглеждат досущ като декоративни растения, без да заемат повече място от необходимото и стаята да изглежда също толкова красива, колкото и с цветя.

В тази статия ще разберете как може да превърнете своята стая или балкон в малка домашна градина и ароматен кът, така че да отглеждате здравословна храна у дома, дори върху съвсем малко, но достъпно пространство. Ще научите кои подправки и билки са най-подходящи за отглеждане на терасата, кои за вътре в стаята, къде и кога да ги посадите, както и как да се грижите за тях.

Интересни идеи за съхранение на свежите подправки може да намерите в информацията по-долу. А съвети и свежи предложения за това как максимално да оползотворите и малкото пространство, с което разполагате, може да прочетете тук.
Преди да си направите градина
Ако харесвате свежи подправки и често ги използвате когато готвите, вероятно жадувате да имате малка градинка у дома, дори тя да се състои само от няколко саксии или сандъчета. Както вече споменахме, това е напълно възможно - въпросът е на първо място да проверите дали имате условия за такава градина. А ако живеете в апартамент, то най-подходящото място е терасата. Независимо с какви размери е тя, ние ще ви покажем как да използвате максимално мястото, с което разполагате.

Дори да не разполагате с балкон, понякога е нужно да имате един-два добре осветени от слънцето прозореца. Важно е да знаете, че ако апартаментът ви се намира много на високо, терасата ви е изцяло остъклена или има мрежи, които ограничават достъпа на насекоми до растенията, това би попречило на естественото им опрашване. А именно благодарение на него растението образува семена и плодове. Повече за опрашването на балконски зеленчуци, подправки и плодове може да прочетете в информацията по-долу.

Преди да създадете своят ароматен кът обаче е добре да проверите дали имате необходимите условия. А най-лесният начин да разберете това е да си отговорите на следните три въпроса: дали избраното от вас място достига достатъчно слънчева светлина, какви растения искате да посадите и в какво ще ги отглеждате.
Колко слънчева светлина достига до терасата ви?
Светлината е един от най-важните фактори при отглеждането на всякакви растения. Всяко растение има различни "предпочитания" за дневното количество светлина, от което има нужда. За създаването на домашна градина обаче е необходимо да прецените относителното количество слънчева светлина, която огрява вашата стая или тераса. А най-лесно ще можете да го направите, след като разгледате следните "категории" слънчева светлина, която достига до балкона ви:

  • Пълно осветяване или "изцяло на слънце" - повече от 6 часа директна слънчева светлина.
  • Частично слънчево осветяване - 4 до 5 часа директна слънчева светлина.
  • Частична сянка - 2 до 4 часа директна слънчева светлина.
  • Сянка - по-малко от 1 час директна слънчева светлина.

Най-точна преценка за количеството слънчева светлина, която ще получат растенията, може да добиете през пролетта или началото на лятото, когато заобикалящите храсти и дървета са се разлистили. И тъй като повечето блокове и жилищни кооперации се намират в близост едни до други, те често се засенчват. Затова в повечето случаи светлината, достигаща до балкони на апартаменти, попада в категориите частична сянка и частично слънчево осветяване.
Какво искате да отглеждате на вашия балкон?
Може би се чудите какво толкова може да посадите на това малко пространство. Е, зеленчуците може би няма да пораснат толкова големи, колкото ако са посадени в земята в голяма градина, но за сметка на това ще бъдат домашни и със сигурност много вкусни. Свежите подправки също се развиват доста добре в саксии и сандъчета, стига да имат необходимото количество слънчева светлина. Освен това те са почти винаги най-добрият отговор на въпроса "Какво да посадя в своята мини градина?", защото когато купуваме свежи подправки от магазина, трябва да вземем цяла връзка, когато всъщност ни трябва само 1-2 стръка.

Какво ще има в бъдещата ви домашна градина може би е най-важният въпрос. Дали ще посадите всякакви видове зеленчуци и подправки или ще наблегнете на свежи подправки например - решението е изцяло ваше. Така, ако искате може да си направите зеленчукова градина за салата (домати, краставици и свежи подправки), зеленчукова градина за готвене (тиквички, лук, дори картофи и моркови), мини градина със свежи подправки, или "букет" от билки за чайове. В отделните ни статии с внимателно подбрана информация, поднесена по интересен и достъпен начин, може да се научите как да си отглеждате зеленчуци на балкона и дори как да си отглеждате плодове на балкона.

Каквото и да решите да посадите, все пак ще трябва да се съобразите и с мястото, с което разполагате - било то цял балкон или само един прозорец с място за две-три саксии. Също така е добре да разберете кога трябва да се посадят, колко светлина им е необходима и други условия за отглеждането им. Необходимо е преди това да проучите дали подправките и зеленчуците, които сте си избрали са сезонни, какви условия изискват дали грижите им изискват използване на торове и дали е необходим разсад. Ако не сте наясно как се прави разсад, може да прочетете как става това стъпка по стъпка в статията ни "Как да си направим разсад?".
Какви съдове ще използвате за вашата градина на балкона?
Кои са най-подходящите съдове за отглеждане на вашите "балконски" зеленчуци, плодове и свежи подправки? Отговорът на този въпрос е много прост - няма такива, защото... всички са подходящи! Точно така - стига да разполагате с подходящата торопочвена смес, всяко нещо може да се превърне в съд за тази цел.

Някои хора използват за саксии вече ненужни за тях предмети, като например дървени или тенекиени кутии и стари кухненски съдове. Така може на нечия тераса да видите босилек, посаден в джезве, магданоз - в чайник, моркови, засадени в стари гумени ботуши и много други подобни практични идеи. Всичко зависи от това колко е голямо въображението ви.
Опрашване
Мрежите против насекоми могат да бъдат много полезни когато не искате да допускате комари до дома си. Но ако терасата ви е остъклена и сте сложили такива мрежи там, където искате да си направите ароматен кът с билки и подправки, това може да попречи на опрашването на цветовете.

Опрашването представлява пренасяне на цветен прашец (полен) от тичинките към близалцето. Това може да се случва по два основни начина - самоопрашване и кръстосано опрашване. Ако растението е двуполово и съдържа в себе си и мъжки, и женски части, то може да се опрашва само (самоопрашване). Такива са житните и бобовите култури, както и доматите. Другият начин е като в един цвят попадне цветен прашец от друго растение от същия вид (кръстосано опрашване). Този вид опрашване може да става с помощта на фактори като вятър и дъжд или с помощта на насекоми (пчела), които пренасят прашеца просто като посещават цветовете на растенията.

Казано накратко, ако искате да се радвате на ароматни подправки и билки при изцяло затворена тераса, може да направите две неща:
  • или да осигурите на насекомите достъп до растенията по време на цъфтеж (чрез отваряне на прозорци, врати или премахване на мрежите);
  • или да опрашите цветовете ръчно, като нежно и с помощта на малко парче памук пренесете цветен прашец от мъжката към женската част на растението.
Подправки и билки, подходящи за балкона и стаята
Магданоз
Семената на магданоза се засяват през март-април. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Магданозът харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на магданоз в саксия:
  • Добре е когато порасне достатъчно, магданозът да се разреди на 5-8 cm разстояние между растенията.
  • Страхотно допълнение към варива, яйца, супи, пиле, сосове и зеленчуци, както и в салата.
Копър
Семената на копъра се засяват през февруари-май. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Копърът харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на копър в саксия:
  • Препоръчително е да не се прекалява със семената, защото сгъстеният посев се самозаченва и дава нискокачествен добив.
  • Копърът е перфектно допълнение към сосове, но се добавя и към супи, зеленчуци, пиле, яйца и др.
Чубрица
Семената на чубрицата се засяват през април-май. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Чубрицата харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на чубрица в саксия:
  • Хубаво е между растенията да има минимум 10-15 cm разстояние.
  • В кулинарията чубрицата е добро допълнение на бобовите и месните ястия, но се слага и в зеленчуци и салати.
Босилек
Семената на босилека се засяват през февруари-април. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Босилекът харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на босилек в саксия:
  • Добре е когато порасне достатъчно, босилекът да се разреди на поне 10 cm разстояние между растенията.
  • Когато започне да цъфти, босилекът губи аромата си. Затова е добре да се отрязва преди това.
  • Босилекът е страхотно допълнение към свежите салати, но се използва и при приготвянето на месни ястия, варива и супи.
Мащерка
Семената на мащерката се засяват през март-май. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на мащерка в саксия:
  • Мащерката издържа на засушаване; добре е да избягвате преполиване.
  • Благодарение на наситения си пиперлив вкус, мащерката е подходяща добавка към тестените ястия, както и такива с риба, пиле, зеленчуци и други видове меса. Добре се комбинира с маслото и често се добавя към различни маринати. В кулинарията се използват листата на мащерката.
  • От изсушената мащерка може да си направите страхотен освежаващ чай, особено ако е в комбинация с други билки.
Мента
Семената на ментата се засяват през февруари-юни. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на мента в саксия:
  • Когато растението порасне, може да го подрязвате редовно - така ще го насърчите да расте повече. Отрязвайте дългите и тънки стебла, както и тези, които са засъхнали.
  • Свежите листа и стебла мента може да използвате за украса на летни напитки и коктейли, а изсушените - за направата на вкусен ментов чай.
  • В готвенето ментата намира място като добавка в сосове, салати, супи и зеленчуци.
Риган
Семената на ригана се засяват през март-април. Растението харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на риган в саксия:
  • Обикновено риганът се бере когато започне да цъфти, тъй като ароматът му тогава е най-силен.
  • Риганът е изключително вкусна подправка и може да се използва като добавка в салати, сосове, при печене на зеленчуци и приготвяне на ястия с месо. Освен това вкусът на ригана си подхожда много добре със сиренето.
Розмарин
Семената на розмарина се засяват през март-май. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на розмарин в саксия:
  • Розмаринът е вечнозелен храст, който обича слънчеви места, защитени от вятър. Той издържа на засушаване; добре е да не се прекалява с поливането.
  • Подобно на ригана, е добре да подстригвате розмарина често, за да запазите формата му. Той може да достигне до 1.5 m - ето защо е добре чрез подрязване да контролирате и височината му.
  • Пресните и сушените листа на розмарина са често използвана съставка в традиционните средиземноморски ястия, но също така е добра добавка в маринати, както и ястия с риба, пилешко и други меса. Когато при готвене листата на розмарина обгорят, отделят характерния за него силен аромат.
  • Може да съхранявате розмарин в олио или зехтин за вълшебен билков аромат.
  • От изсушените листа на розмарина се получава вкусен билков чай.
Кориандър
Семената на кориандъра се засяват през март-април. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Кориандърът харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на кориандър в саксия:
  • Добре е когато порасне достатъчно, кориандърът да се разреди на поне 10 cm разстояние между растенията.
  • Кориандърът се използва широко като подправка най-вече в средиземноморската, индийската, близкоизточната и други кухни. Добра добавка е към ястия с риба, меса, зеленчуци и варива.
  • Той се среща както на листа, така и на зърна, но двете имат коренно различен вкус.
  • Обикновено се ядат всички части на растението, но най-често използвани в кухнята са пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята.
Девесил
Семената на девесила се засяват през март или септември. При гъсто засяване може да направите разсад, който да разсадите на по-късен етап. Девесилът харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на девесил в саксия:
  • Девесилът може да се сади и отглежда както през пролетта, така и през есента.
  • Наименованието може да се изписва по няколко начина - девесил, девисил или дивисил.
  • Девесилът е незаменима подправка за рибни чорби, фасул, супи и месни ястия, особено за печено агнешко.
  • Той се среща както на листа, така и на зърна, но двете имат коренно различен вкус.
  • Замразените листа то девесил са много по-ароматни от сушените.
Лавандула
Семената на лавандулата се засяват през март-април. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на лавандула в саксия:
  • Добре е семената на лавандулата да се засяват на по-голямо разстояние помежду им.
  • Лавандулата обича много топлина и във връзка с това е добре да се полива често.
  • В кулинарията лавандулата може да се използва като добавка към десерти, сиропи и плодове.
  • Лавандулата може да се изсуши и от нея да си направите вкусен, успокояващ нервите чай.
  • Изсушените цветове на лавандулата могат да се сложат в торбички от плат, които да съхранявате в гардероба си. Освен че ще донесе приятен аромат, лавандулата ще предпази дрехите от молци.
Салвия/ градински чай
Семената на салвията се засяват през февруари-април. Растението харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на градински чай в саксия:
  • Салвията има ясно изразен остър аромат. Среща се често в италианската кухня.
  • В кулинарията се използват листата на градинския чай - пресни и сушени. Добре се съчетават с месни и постни ястия, но може да се добавя и към супи и маринати.
  • От изсушените листа на салвията може да си направите и чай с успокояващо действие.
Шивес/ див лук
Семената на шивеса се засяват през януари-април. Растението харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на шивес в саксия:
  • Шивесът, известен още като див лук или сибирски лук, се отглежда заради листата, които се използват като зеленчук или подправка.
  • В кулинарията е страхотна добавка към млечни сосове, но като цяло се съчетава добре със сирена, яйца, салати и супи.
Кресон
Семената на кресона се засяват през март-септември. Растението харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на кресон в саксия:
  • Кресонът може да се използва и като зеленчук, и като подправка.
  • При добро отглеждане кресонът става годен за консумация само за две седмици. Затова ако искате постоянна реколта може да го засаждате през 2-3 седмици.
  • Листата на кресона имат приятен, остър вкус. Ядат се самостоятелно, но освен това могат да се използват за салата или да се добавят към сготвени зеленчуци.
Тученица
Семената на тученицата се засяват през март-август. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на тученица в саксия:
  • В Северна България и на други места растението е известно като тлъстига.
  • По нашите земи тученицата понякога се смята за плевел и често се отстранява, когато расте между някои зеленчуци. Много хора обаче не знаят, че сред всички зелени подправки и листни зеленчуци, тя е най-богатият източник на Омега-3 мастни киселини и съдържа повече витамин A и витамин E от спанака.
  • В кулинарията тученицата се използва най-вече като добавка към салати.
Маточина
Семената на маточината се засяват през април-май. Растението харесва слънчеви и полусенчести места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на маточина в саксия:
  • Листата на маточината имат лек аромат на лимон.
  • Добре е маточината да се бере след цъфтеж, тъй като по време на цъфтежа губи приятния си аромат.
  • В кулинарията се използва при направата на ястия с риба, пиле, зеленчуци. Добра добавка е и за маринати и плодове.
  • От изсушените листа на маточината може да си направите вкусен билков чай.
Лайка
Семената на лайката се засяват през февруари-март или септември-октомври. Растението харесва слънчеви места.

Съвети и полезна информация за отглеждането на лайка в саксия:
  • Лайката е лечебно растение, което се използва често при различни заболявания.
  • От изсушените цветове на лайката може да си направите полезен билков чай за успокояване на нервите и по-лесно заспиване.
Идеи за съхранение на свежите подправки
Да, несъмнено е страхотно да си отглеждаме свежи подправки и когато готвим винаги да имаме такива под ръка. Но в последствие идва момент, в който те растат все повече и повече и стават твърде много, особено ако сме засадили няколко вида подправки. Тогава е добре да знаем как да ги съхраняване, така че да можем да ги използваме по-дълго време, след като сме ги откъснали. Ето и няколко идеи как да съхранявате свежите подправки.
Сушене
Някои от подправките се използват в кулинарията в сухо състояние. А когато отглеждате свежи подправки у дома, то един от начините да ги съхраните за повече време е да ги изсушите и да ги стриете на ръка. След това прилежно може да ги подредите в отделни бурканчета и да ги използвате в любимите си ястия.

При сушенето на подправки обаче има няколко "правила":
  • мястото, където сушите подправките трябва да е сенчесто, хладно, сухо и добре проветриво. Това правило важи с пълна сила за подправките, чиито листа са нежни и пълни с аромат, сред които: босилек, мента, маточина и риган;
  • най-добрият начин за сушене на билки е като ги отрежете със стеблата и си направите букет, след което да ги вържете с връв и да ги оставите да висят надолу с главата;
  • можете да изсушите подправките и на слънце, но тогава листата им ще потъмнеят и растенията ще изгубят голяма част от полезните си вещества;
  • когато сушите подправки е добре да ги наблюдавате всеки ден или през ден за промяна в цвета на листата. В най-добрия случай те са сухи и с тъмнозелени листа; не трябва да оставяте листата да покафенеят;
  • след като подправките вече са сухи може лесно да ги стриете с ръце върху вестник или лист хартия, а после да ги пресипете в бурканчета.
Замразяване
Ако искате да съхраните подправките си свежи, то един от начините да направите това е просто да ги замразите. Един от вариантите е да ги накълцате и да ги сложите в торбички във фризера, а друг - да ги замразите във вода.

Ето как да замразите свежите подправки във вода:
  1. Измийте хубаво подправките, след което ги нарежете на ситно.
  2. Вземете пластмасова или силиконова форма за лед и напълнете около ¼ от нея с вода.
  3. Напълнете отделенията с накълцаните подправки, като се уверите, че са потопени във водата.
  4. Допълнете с вода и сложете във фризера. След като се замразят може да извадите кубчетата и да ги разпределите в отделни пликчета, така че да са ви най-удобни за вадене при необходимост.
Замразяване в зехтин
Друг ефектен метод за съхранение на пресни подправки е като ги замразите в зехтин. Това става отново с помощта на форми за лед, като на дъното сложите добре почистени и нарязани на едро подправки и ги залеете със зехтин. Най-подходящи за този метод са следните подправки: мащерка, розмарин, чубрица, риган, копър и градински чай.

Този метод на съхранение е много лесен за изпълнение и добавя страхотен вкус към много есенни и зимни печива, супи и дори картофено пюре.
Съхранение в оцет
Съхранението на свежи подправки в оцет е един от най-добрите начини да запазите вкусовете и ароматите им. Може да си направите оцет с босилек, копър, маточина, кориандър или пък с "букет" от няколко подправки. Но как става това ли?

Основната идея е да напълните ⅔ от стъклено шише с предварително измити подправки, да залеете с оцет (в повечето случаи ябълков) и да оставите на слънце за няколко седмици. Билковите оцети са страхотна добавка към салати, пресни или сотирани зеленчуци, а освен това са изключително красиви и могат да бъдат подарявани като подарък.
Съхранение в зехтин
Подобно на билковия оцет, с помощта на свежи подправки може да си направите и ароматен зехтин, който не се разваля и винаги може да добавяте в ястията си за страхотен вкус.

Зехтинът, освен че е полезен, има още едно хубаво качество - той може да поема в себе си и да засилва всички останали аромати. Благодарение на това му свойство може да извличате ароматите на любимите си свежи подправки.

При приготвянето на ароматен зехтин подправките внимателно се измиват, след което се оставят да изсъхнат за една нощ. Повечето от рецептите за зехтин с подправки изискват той да се загрее, за да може по този начин подправките да пуснат аромат, който в последствие да се "запечата" в зехтина. След като изстине се налива в бутилки.

Друг метод е "студената настройка". Той представлява простото наливане на зехтин в добре измита и подсушена стъклена бутилка, напълнена с любимите ви подправки. При него е необходимо време, в което растенията пускат своя аромат от само себе си, но за сметка на това приготвената настройка може да съхранявате на тъмно и хладко място до година.

Една идея за напълване на една такава стъклена бутилка е: розмарин, мащерка и дафинов лист, а на дъното - шарени зърна пипер. Друга идея е: риган, мащерка, люто чушле, лимонова кора и зърна пипер. Този метод на съхранение на свежите подправки позволява да експериментирате с любимите си вкусове, а освен това бутилката със зехтин ще краси кухнята ви дълго време.
Съхранение в сол или захар
Съхранението на подправки в сол или захар е традиционен метод, който обаче днес не е особено известен. В сол може да съхранявате подправки като например чубрица, риган, розмарин и мащерка. Първо трябва да ги измиете добре и да ги оставите да изсъхнат. След това отделете листата им, накълцайте ги на ситно и ги сложете в буркан със сол.

Готовата сол може да използвате за овкусяване на различни ястия или печива, а буркана може да съхранявате в хладилник до една година. Същото може да направите и с вече изсушени подправки, като в този случай пропорцията е 5 лъжици сол за 1 лъжица суха подправка.

Може да си направите и захар с вкус на подправки, като в случая най-подходящи са розмарин, лавандула, мащерка, градински чай и мента. Готовата захар може да използвате за украса или в десерти.
Храсторези
Електрически храсторези и акумулаторни триони за храсти.
Trixie Snack Toys
Стратегически играчки за лакомства
Purina Pro Plan Optistart
Суха храна за подрастващи кученца
Безплатна доставка за София, 2.90 за провинцията!
Намаление на хиляди книги
Artesania Latina - кораби от дърво