Течният тор "NPK 10-10-10+Fe+HME" на "Power Supply" е концентриран комплексен течен листен тор, съдържащ основните макро и микроелементи (свързани в хелатна форма) и с повишено съдържание на желязо (Fe). Растенията използуват този елемент в малки количества, но през целия си вегетационен период.
Приложение
- Предотвратява и коригира желязната хлороза, тъй като може да покрие нуждите от желязо на всяко растение през всеки един стадии от неговото развитие
- Специално се препоръчва за култури, които често страдат от желязна хлороза, като: дини, пъпеши, тикви, зеленчуци, мента (за всеки откос), фъстъци, зелен фасул, грах, маслини, лозя, памук и овощни насаждения
Свойства на химичните елементи
- Желязото - активира ензимите и катализира биосинтеза на хлорофил. Съдържащото се в семената желязо може да задоволи нуждите на младото растение до появяването на първите същински листа. След това растението започва да го усвоява от хранителната среда, като с увеличаване размера на листната маса нуждата от него нараства. Желязото е слабо налично при варовити почви, при високо съдържание на мед и при високо pH. Недостигът му се изразява чрез пожълтяване на най-младите листа
- Азотът – играе важна роля при фотосинтезата, образуването на листна маса, формирането на плодовете, количеството и качеството на добива. Растенията имат нужда от азот през цялата си вегетация
- Фосфорът – спомага за по-добрата покълняемост и за ускореното цъфтене и зреене на плодовете и зеленчуците. Подобрява вкуса им. Ускорява растежа на кореновата система на младите растения, повишава устойчивостта на растенията към измръзване и суша. Отстранява негативното влияние на едностранното азотно торене
- Калият – прави растенията по-устойчиви против болести и измръзване, допринася за развитието на восъчен слой на епидермиса, който предпазва от заболяване и загуба на вода, увеличава размерите и подобрява вкуса на плодовете
Фази на торене и разходна норма за различните култури
Култура | Фаза на торене | Разходна норма |
Всички растения (за снабдяване с желязо) | 1-2 пъти през време на вегетация (като ранните приложения са по-ефективни) | 400-500 ml/da |
Овощни култури | 1-2 пъти от завръз на плодовете до беритба | 400-500 ml/da |
Лозя | 1-2 пъти от разлистване, не по време на цъфтеж | 400-500 ml/da |
Зеленчуци | 3-4 пъти по време на вегетация | 300-400 ml/da |
Състав
Химичен състав | Процентно съдържание |
Азот (N) | 10 тегл .% |
Дифосфорен пентаоксид (P2O5) | 10 тегл. % във водоразтворима форма |
Дикалиев оксид (K2O) | 10 тегл. % във водоразтворима форма |
Бор (B) | 0.030 тегл. % |
Мед (Cu) | 0.020 тегл. % |
Молибден (Mo) | 0.003 тегл. % |
Цинк (Zn) | 0.020 тегл. % |
Манган (Mn) | 0.020 тегл. % |
Магнезиев оксид (MgO) | 0.025 тегл. % |
Желязо (Fe) | 1.40 тегл. % |