Чията (Salvia hispanica) е едногодишно, тревисто растение. Листата са срещуположни, дълги са 4 - 8 cm и са широки 3 - 5 cm. Чията цъфти с бели или лилави цветове и принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae), което я прави близък родственик на едни от най-използваните в кулинарията подправки. Най-използваната част от нея са семената. Те са овални с малък диаметър около ∅ 1 mm, с кафяв, сив, черен или бял цвят и имат релефна повърхност. Може да я отглеждате и в
саксия, но трябва да е на открито. Засява се през март - април. Вегетацията продължава 80 - 120 дни. Обича слънчеви места, но не трябва да се преполива. Достига до височина 1 m.
Лечебните свойства на Чията:Семената от чия съдържат високи дози омега три мастни киселини. Тези ценни за тялото мазнини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Растението подобряват храносмилането, детоксикацията и нормализират кръвната захар. Гелообразната структура на набъбналите семена помага за пречистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото. Те имат деликатен ядков привкус и не променят вкуса на останалите съставки във вашите рецепти, а само добавят гъстота и зърнеста структура.